Op alle websites waar mensen zelf advertenties kunnen plaatsen, loop je tegenwoordig helaas de kans dat daar ook mensen tussen zitten met de verkeerde intenties. Dit zijn, in het geval van kamersites, vaak oplichters die uit zijn op ‘sleutelgeld’ of borg, maar soms ook gewoon op jouw persoonlijke gegevens (kopie identiteitsbewijs). Papayo bekijkt alle advertenties zorgvuldig en zal in geval van twijfel een adverteerder weigeren of vragen om aanvullende informatie. We willen de website natuurlijk zo schoon mogelijk houden. Toch is het belangrijk om als kamerzoeker ook op je hoede te zijn, oplichters zijn immers gehaaid.
Waar moet je op letten als je naar een kamer zoekt?
Is de prijs van de kamer geloofwaardig?
Zorg dat je een goed beeld krijgt van de prijzen die gevraagd worden in de wijk waar jij wilt wonen. Wat krijg je normaal voor je geld? Per stad verschillen de prijzen flink, maar ook per wijk kan dit al aardig verschillend zijn.
Huur je alleen een kamertje of een halve etage met privé-dakterras? De kans is bijvoorbeeld verwaarloosbaar dat je voor € 500,- een appartementje kunt huren aan de grachten in Amsterdam. Helaas.
Wie biedt de kamer aan?
Als je contact hebt via internet is het altijd moeilijk om te weten met wie je ‘zaken’ doet. Toch kan je bij de advertentie vaak al een aardig idee krijgen. Vaak worden kamers geplaatst door niet-Nederlandstalige oplichters. Heb je het idee dat de tekst zo uit Google translate is komen rollen, reageer dan gewoon niet. Je mag er vanuit gaan dat iemand die een kamer in Nederland aanbiedt en dus in Nederland woont of heeft gewoond, ook wel weet dat Google Translate geen fatsoenlijke Nederlandse oplevert en dat bijvoorbeeld ‘kitchen’ gewoon keuken moet zijn.
Als je echt interesse hebt in een kamer, probeer dan zo veel mogelijk te weten te komen over de aanbieder. Is het een particuliere verhuurder of een makelaar? Het beste is om bij een particuliere verhuurder een persoonlijke afspraak te maken in de ruimte die je wilt gaan huren of en zorg altijd dat er een huurcontract wordt getekend waarop ook alle gegevens van de verhuurder staan.
De verhuurder wil geld zien.
Je betaalt pas als het huurcontract is getekend en je de sleutel hebt gekregen. Vreemde constructies met aanbetalingen of borg via Western Union of afspraken om te betalen in een koffietentje op de hoek, moet je eigenlijk niet vertrouwen.
Ik moet een kopie van mijn legitimatiebewijs opsturen.
Nooit doen! Een kopie kan je altijd nog meenemen bij het sluiten van het huurcontract.
Wat kan ik verder doen?
De meeste oplichters willen anoniem achter hun computer zaken doen. Zorg dat je tenminste de woonruimte van binnen gezien hebt. Vertrouw niet alleen op de foto’s (bekijk de foto’s wel goed). Zijn er huisgenoten die je kunt spreken als je in de woning bent? Eventueel buren? Voer het adres in op Google en kijk wat je te weten kunt komen.
Ik vertrouw het nog steeds niet.
Vertrouw uiteindelijk altijd op je gevoel. Als je geen goed gevoel hebt, doe het dan niet.
Echt niet alle aanbieders van woonruimte zijn oplichters, maar wees kritisch.
Tot slot, zie je een advertentie op Papayo waarvan jij denkt dat het gaat om oplichting, laat het ons zo snel mogelijk weten. Alvast dank!