Een huis huren? Of toch misschien kopen dankzij de lage hypotheekrente?
Wil je weten hoeveel hypotheek jij kunt krijgen? Bereken het eenvoudig hier.
Als je een vast inkomen hebt en je zoekt een leuke woning voor jezelf of voor jou en je partner, dan loop je al snel tegen de vraag aan: ga ik iets huren of toch iets kopen?
Als je een woning gaat huren ben je een stuk flexibeler dan wanneer je een huis koopt. Immers, je kunt een huurcontract eenvoudig opzeggen. Mogelijk kom je zelfs in aanmerking voor huurtoeslag.
Een van de nadelen is dat je vrijwel zeker kunt zijn dat de huur ieder jaar zal worden verhoogd. Verder kun je een huurwoning niet zomaar verbouwen naar jouw smaak.
Bij een koopwoning heb je wel de vrijheid om deze te verbouwen en in te richten naar jouw smaak. Daarbij blijven je hypotheeklasten stabiel en bouw je (door het aflossen van je hypotheek) een eigen vermogen op.
Op dit moment (januari 2017) is de hypotheekrente erg laag, historisch laag. Al is de verwachting dat deze rente weer langzaam gaat stijgen. Waarschijnlijk is het je al opgevallen dat veel wordt gesproken over deze hypotheekrente. Dat is ook niet zo vreemd, want het stijgen of dalen van de rente kan veel geld schelen.
Stel je voor je wilt een huis kopen voor twee ton (200.000), bij een hypotheekrente van 2%, dan betaal je 4000 euro per jaar aan rente. Over de afgelopen vijftig jaar is de gemiddelde hypotheekrente zo ongeveer 7% (in de jaren ’80 kende de rente zelfs uitschieters naar 13%). Stel je zou over de 200.000 euro die je nu zou willen lenen 7% rente betalen, dan is dat ineens 14.000 euro per jaar. Dat scheelt dus 10.000 euro rente per jaar. Gelukkig is de rente die je betaalt over het huis waar je woont aftrekbaar voor de belasting, dus gaat er een flink percentage van de kosten af. Maar je begrijpt waarom iedereen nu ineens zo bezig is met de hypotheekrente.
Wat verder nog belangrijk is om te weten, dat je hypotheekrentes kunt ‘vastzetten’ voor een bepaalde periode. De rentes stijgen en dalen, dus in sommige gevallen kan het erg aantrekkelijk om een rente voor lange tijd vast te zetten. Je spreekt dan met de hypotheekverstrekker af dat jij een bepaalde rente voor 5, 10, 20 of zelfs 30 jaar zal blijven betalen. Gaat de rente daarna stijgen, dan hou jij de lage maandlasten. Verwacht je dat de rente zal dalen en lager zal blijven, dan kun je de rente beter voor een korte periode vastzetten. Zodra de ‘rentevastperiode’ is verlopen, kun je een nieuwe rente vastzetten.
Wil jij een huis kopen van 200.000 euro, dan is het met de lage rente van dit moment mogelijk met maandlasten van rond de 700 euro.
Bekijk hier eenvoudig wat jij kunt lenen tegen welke rente.